Aysun Gültekin Kimdir? Biyografisi ve Eserleri

Aysun Gültekin, 1963 yılında Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Çamlıkaya beldesinde doğmuştur. 2024 yılı itibarıyla 61 yaşında olan Gültekin, aslen Erzurumludur. Türk halk müziğinin tanınmış isimlerinden biri olan Aysun Gültekin, müzik kariyerine 1982 yılında TRT Erzurum Radyosu'nda başlamıştır.

Eğitim ve Müzik Kariyeri

İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da tamamladıktan sonra, lise eğitimini Ağrı Kız Meslek Lisesi'nde bitirmiştir. Ağrı Halk Eğitim Korosu'nda eğitim alırken TRT'nin açtığı radyo sınavlarını kazanarak TRT Erzurum Radyosu'nda çalışmaya başlamıştır. Esat Kabaklı'dan aldığı müzik eğitimiyle kendini geliştiren Gültekin, 1992 yılında TRT İstanbul Radyosu'na atanmıştır.

Başarılar ve Projeler

2008 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Türk müziğinde yılın sanatçısı seçilen Aysun Gültekin, birçok dizi ve filmde eserlerini ve türkülerini seslendirmiştir. Bu yapımlar arasında Kurtlar Vadisi Irak, Kurtlar Vadisi Pusu, Sakarya Fırat, Pars: Narkoterör, Yabancı Damat ve Köprü gibi popüler diziler yer almaktadır.

Aysun Gültekin, 2008 yılında Anadolu Ninnileri adlı albüm projesinde yer almış ve TRT stüdyolarında yaptığı türkü kayıtlarının bir kısmı Bala Sarhoş adıyla albüm olarak yayınlanmıştır. 2011 yılında TRT Harbiye stüdyosunda gerçekleştirdiği bir konserle TRT'deki görevinden ayrılmıştır.

Günümüz ve Özel Hayat

Şu anda TRT 1 ekranlarında yayınlanan Sen Türkülerini Söyle adlı türkü yarışma programında jüri üyesi olarak görev yapmaktadır. Müzik kariyerindeki başarıları ve Türk halk müziğine katkılarıyla tanınan Aysun Gültekin, sanat hayatına aktif olarak devam etmektedir.