Coca-Cola İsrail’e Destek Oluyor mu? Boykot Ürünleri Hakkında Bilgiler

Coca-Cola, çok uluslu bir Amerikan şirketidir ve uzun yıllardır dünya genelinde faaliyet göstermektedir. Ancak, İsrail'e olan desteği nedeniyle birçok kesim tarafından boykot çağrılarına maruz kalmaktadır. İşte Coca-Cola'nın İsrail'e destek verip vermediği konusundaki detaylar...

Coca-Cola ve İsrail Yerleşimleri

Coca-Cola'nın, çalıntı Filistin toprakları üzerine inşa edilmiş yasadışı bir İsrail yerleşimi olan Atarot'ta bir fabrikası bulunmaktadır. Uluslararası hukuka göre yasadışı kabul edilen bu yerleşimlerin inşa edilebilmesi için Filistinli topluluklar zorla yerlerinden edilmektedir. Coca-Cola, yasadışı İsrail yerleşimi Atarot'ta bir İsrail franchise'ına sahip olarak uluslararası hukuku görmezden gelmekte ve yasadışı işgalden kar elde etmektedir.

Atarot'taki Faaliyetler ve Boykot Çağrısı

Şu anda işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 250 yasadışı İsrail yerleşiminde 750.000 kadar İsrailli yerleşimci yaşamaktadır. Tüketiciler olarak, Coca-Cola içerek Filistin’in yasadışı işgaline göz yummuş oluyoruz. 2022 yılında Amerikan gıda şirketi General Mills, insan hakları grupları ve aktivistlerin baskıları sonucu Atarot’tan ayrıldığını duyurmuştur. Benzer şekilde, Coca-Cola’ya Atarot’taki faaliyetlerini durdurması için baskı yapılmaya devam edilmesi önerilmektedir.