34,2096$% 0.18
37,8581€% 0.12
45,0441£% -0.16
2.922,68%0,25
2.655,74%-0,09
8.898,23%-1,27
Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentilere paralel olarak politika faiz oranını 25 baz puan indirerek yılın ikinci faiz indirimini gerçekleştirdi. Kararın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın “ters rüzgarlarla” karşı karşıya olduğunu belirterek, para politikası gevşemesinin ekonomiye destek sağlayacağını ifade etti.
ECB, temel faiz oranını yüzde 3.75’ten yüzde 3.5’e çekerken, refinansman faiz oranını da yüzde 3.65’e düşürdü. Marjinal faiz oranı ise yüzde 4.50’den yüzde 3.90’a indi. Lagarde, kararın “oy birliğiyle” alındığını vurgulayarak, “Kademeli dezenflasyon süreci göz önüne alındığında, para politikası kısıtlamasının derecesini ılımlı hale getirmenin tamamen uygun olduğunu düşündük.” dedi.
ECB, enflasyon beklentilerini ise değiştirmeyerek 2024 için ortalama yüzde 2.5, 2025 için yüzde 2.2 ve 2026 için yüzde 1.9’da sabit bıraktı. Lagarde, enflasyonun gelecek yıl yüzde 2’lik hedefe dönmesinin beklendiğini söyledi.
Lagarde, Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte yavaşladığını hatırlatarak, para politikasındaki ayarlamanın tüketimi yeniden güçlendirmesini beklediklerini kaydetti. Euro Bölgesi’nde ekonomik büyümeye yönelik risklerin aşağı yöne eğrildiğini ifade eden Lagarde, bölgede ekonomik toparlanmanın bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
“Kısıtlayıcı para politikasının giderek azalan etkisi tüketim ve yatırımları desteklemelidir.” diyen Lagarde, enerjideki baz etkisi nedeniyle enflasyonun dördüncü çeyrekte yeniden yükseleceğini dile getirdi.
Lagarde, ECB’nin verilere göre hareket edeceğini ve önceden bir politika taahhüdünde bulunmayacağını tekrarladı. Bir gazetecinin, “Faiz oranı seviyesi ne kadar süreyle kısıtlayıcı kalacak?” sorusu üzerine Lagarde, kısıtlamanın “gerektiği sürece” devam edeceğini belirtti.
Lagarde, eski ECB Başkanı Mario Draghi’nin son AB raporuna ilişkin de bazı reformların yapılmasına ve para politikasının daha iyi işletilmesine yönelik önerilerin ECB için çok değerli olduğunu ancak Draghi’nin çağrıda bulunduğu yapısal reformların ECB’nin değil siyasetin görevi olduğunu kaydetti.
Euro Bölgesi’ndeki hükümetlerin kamu bütçe açıklarını azaltma ve borçlarını yönetme planlarını uygulamaları gerektiğini belirten Lagarde, AB harcama kurallarının “tam, şeffaf ve gecikmeksizin uygulanmasının hükümetlerin bütçe açıklarını ve borç oranlarını düşürmelerine yardımcı olacağını” söyledi.
Lagarde, “Hükümetler şimdi mali ve yapısal politikalara yönelik orta vadeli planları doğrultusunda güçlü bir başlangıç yapmalıdır.” dedi.
ECB’nin bir sonraki para politikasına ilişkin toplantısı, 18 Ekim’de Slovenya’da yapılacak.
İşsizlik Maaşı Başvuruları Artış Gösterdi: ABD İş Gücü Piyasası Yavaşlıyor mu?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.