Ekim Ayında Kiralar Yükselebilir: Üniversite Açılışları ve Taşınma Hareketliliği

Son yıllarda konut kiralarında hızlı artışlar yaşandı. Göç ile artan nüfus ve satılık konut fiyatlarının yükselmesi, kiraların hızla artmasına neden oldu. 15 aydır uygulanan sıkı para politikası bu alanda da etkisini göstermeye başladı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu sunumunda, kira enflasyonunda yavaşlama görüldüğünü belirtti. Fiyat artışlarının eskisi kadar yüksek olmadığını ifade etti.

Sektör Yetkililerinin Görüşleri

Sektör yetkililerine göre, kira zam sınırı kaldırıldığından beri TÜFE'nin 12 aylık verileri iki ay üst üste yüzde 65 civarında açıklandı. Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi, İstanbul'da 100 metrekarelik bir dairenin kira ortalamasının 20 bin TL olduğunu, kira zamlarıyla 33 bin TL'ye çıkması gerektiğini ancak şu anda boş fiyatların 25-27 bin TL arasında olduğunu belirtti.

Konut Üretimi ve İhtiyaç

Türkiye'de evlilikler, boşanmalar ve eğitim nedeniyle her yıl 800 bin yeni konut yapılması gerekiyor. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre, 2021'de 626 bin, 2022'de 642 bin ve 2023'te 533 bin konut için yapı izin belgesi verildi. Bu rakamlar, ihtiyacın altında kalıyor ve kira düşüşü önündeki en büyük engel olarak görülüyor.

Ekim Ayı Uyarısı

Üniversitelerin Ekim ayında açılmasıyla birlikte büyük kentlerde taşınma hareketliliğinin artabileceği ve kiraların yeniden yükselişe geçebileceği uyarısında bulunuluyor.