40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
02:00
Tüketici haklarını korumak ve emlak sektöründeki kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı, emlak ilan platformlarında “doğrulanmış ilan” uygulamasını başlatıyor. 15 Eylül’de devreye alınacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), yılbaşından itibaren zorunlu hale gelecek ve emlak ticaretini kökten değiştirecek.
EİDS ile emlak ilanlarının doğrulanması, sahte ilanların önüne geçmeyi hedefliyor. Artık platformlardaki emlak ilanları, sadece taşınmaz sahibi, birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından veya taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilmiş bir emlak işletmesi tarafından verilebilecek. Bu sayede, spekülatif fiyat artışları ve tüketici mağduriyetleri önlenerek daha adil bir piyasa yaratılması hedefleniyor.
Taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden EİDS’ye giriş yaparak emlak işletmesini yetkilendirecek. Bu işlem sırasında ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve yetkinin süresini belirleyecek. Böylelikle, emlak ilanlarının güvenilirliği artırılmış olacak.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemenin devreye girmesine kısa bir süre kala yaptığı açıklamada, vatandaşların yetkilendirme konusunda endişelenmemesi gerektiğini vurguladı. Bolat, “Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak.” dedi.
Bolat, emlak işletmelerinin de EİDS sistemine uyum sağlamaları gerektiğini hatırlatarak, “EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu devam ediyor.” diye konuştu.
EİDS yetki doğrulama uygulaması, 15 Eylül 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçiş döneminde olacak. Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak. Ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS’den doğrulandığına dair bir logo yer alacak. Uygulama, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye alınacak ve yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek.
Ticaret Bakanlığı, bu düzenlemenin emlak sektöründe şeffaflığı ve güvenilirliği artırarak, tüketicilerin daha bilinçli kararlar almasını sağlayacağını ve kayıt dışı faaliyetlerin önlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyor.
BMW, 1,5 Milyon Araç Geri Çağrısıyla Sallanıyor!
1
Perotti’den Veda: “Ne Güzel Bir Yolculuktu…”
5020 kez okundu
2
Adanaspor’a Nijeryalı Güç: Bonke Innocent Transfer Oldu!
4252 kez okundu
3
Lux Boykot mu? Sahibi Kim?
2486 kez okundu
4
The Witcher 3’te Geralt’ı Seslendiren Doug Cockle: “The Witcher 4’te Geralt Oyunun Bir Parçası Olacak”
2394 kez okundu
5
1.Sınıf Eğitim Oku Cevapla
2386 kez okundu
6
Steam’de Ücretsiz Bir Strateji Efsanesi: Space Crew
2237 kez okundu
7
Epic Games Ücretsiz Oyunu: Aerial Knight’s Never Yield
2229 kez okundu
8
Haberdosya.com açıldı!
2167 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.